Brouwerij Pirlot

De Nijlense hobbybrouwer Guy Pirlot begon midden de jaren '80 met het thuisbrouwen van bier in een ketel van 50 liter. Hij werd in de loop der tijd steeds meer door zijn omgeving om de oren geslagen met uitspraken als: "amai, daar moet ge meer met doen" of "waarom verkoopt ge dat goddelijk spul niet?" of nog " Waarom begint ge geen brouwerij?". Uiteindelijk wisten ze hem ervan te overtuigen om het bier ook te laten proeven door een groter publiek. Zo startte hij in 1998 officieel een nieuwe brouwerij.

 

De eigen ketel volstond niet meer, waardoor hij ging brouwen in Microbrouwerij Paeleman te Wetteren. In 2001 verhuisde hij de productie naar De Proefbrouwerij in Lochristi, waar het Kempisch Vuur gebrouwen werd tot de eigen brouwerij werd opgestart. Een locatie werd uiteindelijk gevonden in 2007 in de Heistraat in Zandhoven. Een oude boerderij werd omgetoverd tot een brouwerij na jarenlang papierwerk. De renovatie van de oude hoeve en de bouw van het nieuwe gedeelte konden aanvangen in de lente van 2011, zodat de eerste bieren in september uit de brouwketels konden vloeien. Sinds september 2011 is de toestemming voor het opstarten van een eigen brouwerij in orde en wordt een eigen brouwinstallatie in gebruik genomen in Zandhoven. Half 2012 brouwt Brouwerij Pirlot al 2000 liter bier per week.

 

Guy Pirlot is ook begonnen met het stoken van Whisky. Deze Whisky is gerijpt in Laphroaig vaten, die de drank uitzonderlijk lekker maken. 


Naast bier en Whisky worden er ook verschillende likeuren gedestilleerd in Brouwerij Pirlot. Guy maakt een 5-tal likeuren. Met heel veel liefde en passie zijn deze gestookt. In de eerste fase van de verbouwingen van een Kempische langgevelhoeve werden de brouwzaal en het magazijn gerealiseerd. In de brouwzaal pronkt naast de brouwinstallatie een koperen destilleerketel, waarin diverse likeuren en destillaten gestookt worden.

 

In maart 2013 starten de werken van de tweede fase en wordt het proeflokaal De Proeverij een feit. De Proeverij biedt vanaf de eerste verdieping zicht op de brouwketels.

 

Op 1 oktober 2017 namen Vinnie Michiels en Rebekka Van Mengsel, een jong en enthousiast koppel met een passie voor bieren en gastronomie, De Proeverij over. Met veel liefde en toewijding zijn ze aan dit avontuur begonnen. Ze willen van De Proeverij een echte, unieke belevenis maken, waarin vooral proeven en genieten centraal staan, maar bovenal willen ze het levenswerk van Guy Pirlot voortzetten en zijn visie voortdragen. 


In december nam Brouwerij Pirlot de bieren van Serafijn over. Vanaf heden zijn deze ook eigendom van brouwerij Pirlot. In de Proeverij kan je Serafijn Grand Cru en de Liter van Pallieter proeven!